ISO 22000:2005

ISO 9001:2008
ISO 9001:2008

Το ISO 22000:2005 είναι ένα πρότυπο, το οποίο εκπονήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) και καθορίζει τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων, ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων τους από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Το Διεθνές αυτό πρότυπο εστιάζει στην Ασφάλεια του Τροφίμου. Τεκμηριώνει την εφαρμογή, διατήρηση και αναθεώρηση συστήματος Ανάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (Hazard Analysis and Critical Control Points ή HACCP) για τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν, διακινούν και προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα καθώς και ζωοτροφές, εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία που μπορούν να επηρεάσουν το τρόφιμο (π.χ. μικρόβια, χημικές ουσίες, ξένες ύλες) σε όλα τα στάδια της παρασκευής του και προτείνει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Αποτελεί την εξέλιξη των αρχών HACCP καθιερώνοντας ως επιπλέον στοιχεία:

  • την ύπαρξη βασικών συνθηκών και δραστηριοτήτων (προαπαιτούμενα) για τη διατήρηση κατάλληλου υγιεινού περιβάλλοντος
  • την καθιέρωση διαδικασιών για την αποτελεσματική διαχείριση και επικαιροποίηση του συστήματος
  • την αποτελεσματική επικοινωνία των επιχειρήσεων στην αλυσίδα των τροφίμων με προμηθευτές, καταναλωτές, συμβούλους, αρμόδιες αρχές και κάθε οργανισμό που μπορεί να επηρεάζει το σύστημα διαχείρισης της επιχείρησης

Το ISO 22000 αποτελεί µία προληπτική προσέγγιση και κατά συνέπεια είναι πολύ αποδοτική και κερδοφόρα σε σχέση µε το κόστος εφαρμογής της.

Ένα πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις νομοθετικές απαιτήσεις, δημιουργεί προστιθέμενη αξία και κατοχυρώνει την ασφάλεια του παραγόμενου προϊόντος και τέλος διασφαλίζει την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των οργανισμών της αλυσίδας τροφίμων.